Türkiye’de HS hastalığı ne sıklıkta görülüyor?

Türkiye’de HS hastalığı ne sıklıkta görülüyor?

Türkiye’de HS hastalığı ne sıklıkta görülüyor? Ter bezi iltihabı Köpek memesi hastalığı, Hidradenitis suppurativa hastalığı, Ter bezi ve kıl kökü iltihapları ne sıklıkta görülüyor?

Türkiye’de HS hastalığı ne sıklıkta görülüyor?

Hastalığın görülme sıklığı toplumlara gore değişim gösterebilmektedir. Devletimizde ne kadar sık görüldüğüne ilişkin araştırma yoktur. (Köpek memesi, Hidradenitis suppurativa, Ter bezi ve kıl kökü iltihapları ve tedavisi nedir? (ANTİBİYOKS))

Ter bezi ve kıl kökü iltihapları

Köpek memesi hastalığı HS hastalığı Ter bezi iltihabı Folikülit, derinin rastgele bir yerinde bir ya da daha oldukca saç ya da kıl kökünde meydana gelen iltihaplanmaya denir. Genel anlamda kolay namacıylalerden doğar. Fena tıraş, kafaya giyilen kask, boğazlı kazak ve sürtünme, kıl köklerinde iltihaplanmaya neden olur. (Köpek memesi, Hidradenitis suppurativa, Ter bezi ve kıl kökü iltihapları ve tedavisi nedir? (ANTİBİYOKS))

Bilhassa boyun, kasık ve genital bölgeler daha titiz olmasından buralarda meydana çıkar. Bakteriler de folikülit namacıylai olabilir.

Köpek memesi hastalığı HS hastalığı Ter bezi iltihabı Eğer kıvırcık sakallar oldukca derin tıraş edilir ve cilt tahriş olursa folikülit meydana gelir. Folikülitin ikinci biçimi, kıl parçasının deri yüzeyine çıkamadan geri büyümesi şu demek oluyor ki kıl dönmesidir. Her iki tip de çoklıkla erkeklerde görülür. Folikülit ciddi bir hal değildir, fakat enfeksiyon yayılmışsa tedavi gerektirir. Folikülit bulguları sivilceyle beraber derinin kaşıntılı olması ve döküntü meydana gelmesidir. (Köpek memesi, Hidradenitis suppurativa, Ter bezi ve kıl kökü iltihapları ve tedavisi nedir? (ANTİBİYOKS))

(Köpek memesi, Hidradenitis suppurativa, Ter bezi ve kıl kökü iltihapları ve tedavisi nedir? (ANTİBİYOKS)) Tıraş olurken dikkat

Köpek memesi hastalığı HS hastalığı Ter bezi iltihabı Tıraş, folikülitin iki değişik çeşidine yol açabilir. Ya stafilokok bakterilerin namacıyla bulunmuş olduğu bir enfeksiyon ya da derinin yüzeyinden geriye doğru büyüyen ve kıvırcık yapıya haiz kısa sakalların inflamasyonu meydana çıkar. İkinci tür, ‘pseudofolliculitis barba’ olarak bilinir. (Köpek memesi, Hidradenitis suppurativa, Ter bezi ve kıl kökü iltihapları ve tedavisi nedir? (ANTİBİYOKS))

HS hastalığı Ter bezi iltihabı Folikülitin bir öteki namacıylaiyse herpes enfeksiyonudur ve buna herpetikfolikülit adı verilir. Uzun vakitli akne amacıyla antibiyotik tedavisinin bir yan tesiri olarak görülür (negatif folikülit). Sıcak küvet ya da ısıtmalı yüzme havuzundan meydana gelen folikülit (pseudomon-asfolikülit) ve mantar enfeksiyonu (tinea barba) da namacıylaleri içinde yer alır. Buna ek olarak kaşıntılı döküntüyle kendini belli eden folikülitin hemen hemen namacıylai bilinmiyor.

Ter bezi iltihabı Tedaviye tam uyum gerekir

HS hastalığı Ter bezi iltihabı Folikülit hafifçe vakalarda genel anlamda 2-3 gün içersinde iyileşir. Enfeksiyon çeşidine gore değişik ilaçların kullanılması gerekebilir. Enfeksiyon varlığında tedavi aksatılmamalı. Tedavinin durdurulması folikülitin daha kötüye gitmesini, yinelamasını ve yayılmasını sağlar. Ağır ya da bulaşıcı folikülit amacıyla hap ya da ya da krem tipi antibiyotikler, mantar amacıyla kremler, kaşıntı amacıyla antihistaminik ilaçlar kullanılır.

Ter bezi iltihabı Kimler risk altında?

Enfeksiyon tehlikesini artıran rastgele bir tıbbi hali bulunanlar

Sıcak suya uzun vakitli maruz kalanlar

Uzun zaman kortizonlu kremler kullanmak mecburiyetinde kalanlar

Uzun vakitli antibiyotik cilt bakımı ürünleri vakitnler

Şişmanlar

Deri hastalıkları olanlar

Derisinde travmalar meydana gelenler

Türkiye’de HS hastalığı Ter bezi iltihabı AŞIRI TERLEMEYE DİKKAT

HS hastalığı Ter bezi iltihabı İnsan bünyesinde terleme işlevlerini icra eden ter bezleri vardır. Bunlar ‘apokrin’ ve ‘erkin’ olmak suretiyle ikiye ayrılır. Apokrin ter bezi; koltuk altı, kasık, göğüs kafesi ve göz kapaklarında bulunur. Erkin ter beziyse avuç içi, ayak tabanı ve saç diplerindedir. Ter bezi alt deridedir ve iplik yumağına benzer. Bilhassa bir kanal aracılığı ile dışarı açılır. Ter bezi, silindir hücrelerden meydana gelen bir epitelyumdur. Bunu çevreleyen oldukca sayıda kılcal lenf damar mevcuttur.

HS hastalığı Ter bezi iltihabı, genel anlamda kıl kökünün iltihaplanmasıyla meydana gelir. Öncelik ile küçük bir iltihap olarak adım atar. Fakat gelişen vakitlerde yineleyen bir şekil alır ve bölümde yaralara SEBEP olur. Bu hastalığın erken vakitlerında lezyonlar şişer ve iltihap halina gelir, zaman ortamında kendi kendine açılarak boşalır. İltihaplı apseler patlatılsa da belirli bir zaman sonrasında iç kısımları yinedan meydana gelir.

Aynı bölümde yineleyen iltihaplanmalar apselerin çevresinde lezyonlar oluşturur ve bu lezyonlar birbirleriyle birleşme eğilimleri gösterir.

HS hastalığı Ter bezi iltihabı Bilhassa koltuk altında ve bedenin bacak evresinde görülür. Erkekler ve hanımlarda aynı oranda meydana çıkar. Sebebleri içinde aşırı terleme ve havasızlık var. Arada sırada yağ bezlerinin sıkıştırılması neticesinde da gelişim gösterir. İltihaplı apselerin akıtılıp yinedan oluşması, vakitle deriyi kalınlaştırır. Ağrılarla beraber yara izleri meydana çıkar.

Kendini bu tür belli ediyor

Şiddetli ve ani başlamış olan ağrılar vardır.

Bu ağrılar, hastalığın ilerlemesine bağlı olarak giderek daha büyük ağrılara sebep olur.

Koltuk altındaki iltihap aşırı gelişme gösterirse bir delikten dışarı akar.

Koltuk altında sertlik meydana gelir. Bu sertlik, iltihabın büyüklük derecesine göre farklılık gösterir.

Yağ bezlerinin iltihaplanmasıyla kıl köklerinde bir tür sivilce meydana gelir ve dokuya yayılır. Bulaşıcı özellik gösterir.

İlk vakitler mercimek büyüklüğünde düğümler gelişir. Sonrasında derinleşir, iltihap olur, deri rengi koyulaşır ve ağrı da artar.

HS hastalığı Ter bezi iltihabı Çoğunlukla bakteri kaynaklı olan kıl kökü iltihabında cilde sürülecek antibiyotik kremler önerilir. Şiddetli ya da gene eden vakalarda antibiyotik haplar tavsiye edilir. Ortamda mantar olması halinde mantara yönelik ilaçlar da tedaviye eklenmiş olur. Düzelmeyen vakalarda cerrahi olarak lezyonun hijyenik hale getirilmesi ve iltihap var ise boşaltılması gerekir. HS FORUM

 

Online Danışma Hattı

İlgili Makaleler ::.

Yorum Yaz ::.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir